››

Uppdaterad 2017-04-22

2017-04-22

Bubbas och Wilma betar det lilla gräs som kämpat sig igenom snö,drivis och storm :) Wilmas mage blir bara större och större, i mitten på juli får vi förhoppningsvis träffa den lilla varelsen som växer där i. Är så nyfiken på hen :)

Bubbas är nu 10 månader och i början av sommaren så ska han flytta till världens bästa Jenny som även köpte Lize av mig :)

Lize och Jenny

 

Sista dagarna på 2016

Vet inte om jag någongång varit med om ett år som pendlat så mellan glädje och sorg, tråkigt nog så har det varit mer sorg än glädje. Som uppfödare så vet man att varje år kan vara det året när allt går på tok, jag personligen som uppfödare har alla katastroftankar man kan tänka sig. Jag hanterar tankarna med att vara så väl förberedd som jag bara kan, jag fölvakar och kollar till stona flera gånger om dagen i slutet av dräktigheten. Många gånger har jag undrat varför jag ens föder upp hästar när det orsakar så mycket stress för mig, sen kommer det där underbara fölet och då kommer jag ihåg varför :) Bubbas är nu 6 månader och veckan före jul så fick han feber och svårigheter att äta, så klart så väckte det mycket känslor hos mig och det enda jag tänkte var: "Får det inte vara nog nu??" Efter att ha blivit undersökt av veterinär så fick han medicin för att få ner febern och för att lindra smärtan i halsen, efter en vecka med feber så är han äntligen frisk. På bilden så är han fortfarande lite sjuk men han ställde ändå upp på ett julfoto :)

 

Wilma har fått flytta närmare Olofsson 2016-11-28

Efter en hel dags snickrande så fick äntligen Wilma och Bubbas flytta närmare Olofsson och Vegas, det räckte inte för henne att bara mingla en gång om dagen så nu går dom alldeles bredvid varandra. Det märktes stor skillnad på Wilma direkt så det var värt allt slit och smärta i hela kroppen dagen efter :)

 

Olofsson har fått en ny frilla 2016-11-17

Olofsson har alltid haft tunn och stripig man men jag har aldrig vågat klippa den kort pga att "en frieser ska ha lång man". På en friesersida så såg jag en bild på en frieser där ägaren klippt manen kort, har aldrig sett en frieser med kort man tidigare men jag tyckte det var riktigt snyggt. Jag samlade mod till mig och klippte av Olofssons man, jag tycker faktiskt det blev riktigt bra :)

 

Wilma längtar efter vuxensällskap 2016-11-04

Sen Wilma och Bubbas flyttade hem från betet så verkar inte Wilma komma till ro, hon står oftast i vindskyddet och gnäggar efter Olofsson och Vegas som går en bit därifrån. Dom senaste två dagarna så har hon fått "mingla" lite med grabbarna och det tyckte hon var riktigt mysigt, kommer försöka att arrangera om i hagarna så att hon kan få stå närmare. Vill ju att Wilma ska må så bra som hon bara kan, hon bär ju trots allt sin och Olofssons bäbis i magen <3

Nikita har flyttat 2016-10-01

Efter att Joke gick bort så var Nikita otroligt viktig för Bubbas, dock så tingades Nikita några veckor innan Joke gick bort. Nikitas nya människor tyckte att det var ok att låta Nikita gå kvar lite längre vilket kändes bra. Jag märkte dock att Bubbas inte knöt an till Wilma som jag hade velat, även Wilma verkade totalt ointresserad av Bubbas. Wilma som blev så förtjust i Bubbas första gången hon träffade honom så att hon till och med lyckades kidnappa honom från Joke, ingen annan har lyckats med det och jag tror Joke var lika förvånad som jag :) Wilma vaktade honom som att han var hennes egen, till slut så lyckades jag övertala henne om att ge tillbaka Bubbas till Joke :)

Jag märkte även på Bubbas att han verkade lite dämpad och deprimerad, Nikita ville ofta leka med honom men han ville oftast inte längre. Jag kände att han behövde knyta an mer till Wilma och tog beslutet att låta Nikita flytta. 

Jag var lite orolig över hur hon skulle reagera över att lämna honom men jag kan säga att jag oroade mig i onödan. Nikita skötte sig så himla bra så det är nästan så att jag tror hon förstod att hon skulle flytta, det låter kanske som att jag överdriver när jag "skryter" om mina uppfödningar men jag blir lika förvånad varenda gång dom tar en ny situation med ro och beter sig som om dom inte gjort annat :)

Nikita hade aldrig åkt transport tidigare men jag hade tränat henne mycket hemma, dock hann jag aldrig åka med henne. När transporten började rulla så förväntade jag mig att hon skulle börja föra ett jäkla liv där bak men det gjorde hon inte, hon stod bara och tittade ut genom fönstret och verkade tycka det var kul :)

Vi stannade några gånger och Nikita var så lugn och nöjd :)

När vi kom fram så märkte man inte ens att vi hade en häst i transporten, jag öppnade i fram (har fronturlastning) för att lasta ur henne men hon ville helst stå kvar och äta hö :)

Efter lite övertalning så gick hon med på att gå ut, rampen var lite läskig att gå på. 

Hon stod helt still medan jag tog av henne transportskydden, hon fick gå i en hage bredvid sina nya kompisar minishettisen Rosa och frieser/kallblodstravaren Almack. 

Efter några dagar så släppte dom ihop alla hästarna, efter ett litet triangeldrama med två brunstiga ston och lite svartsjuka så är dom nu bästisar alla tre :)

Precis som jag hoppades så är Bubbas gladare nu när Wilma har tagit sig an rollen som Bubbas mamma :)

Sista bilden på Nikita innan vi lastade och åkte mot Märsta

Rosa, Almack och Nikita <3

Bubbas med sin adoptivmamma Wilma <3

 

Glädje och sorg

September månad visade oss hur föränderligt livet kan vara ibland. Den började med att Bubbas blev Best In Show på premieringen med 8.65 poäng, så höga poäng har vi aldrig fått på någon häst vi visat. Vi reste hem med en riktigt bra känsla i kroppen. Joke och Olofsson har tre avkommor tillsammans, två av dom har blivit BIS som föl. Kändes riktigt bra som uppfödare att få bekräftelse på sin uppfödning. Joke gjorde starkt intryck på människorna vi träffade där vilket också kändes extra bra, dock fick inte lyckan bli långvarig...

Joke insjuknade hastigt söndagen den 18:e i kolik, hon svarade inte på smärtbehandling så det fanns inget annat att göra än att åka i ilfart med henne till Ultuna. Hon buköppnades och där såg man att en meter tarmkrös gått sönder, dom hade ingen förklaring till hur detta skett. Den enda teorin veterinären hade var att hon ådragit sig skadan i samband med fölningen, det gick inte att laga så det enda alternativet var att låta henne somna in.

Dagen efter åkte vi för att hämta Bubbas, tre månader gammal och nu moderslös. Han var trött och lite uttorkad när vi träffade honom, jag gick in till honom och fick till slut i honom lite vatten. Vi lastade honom på transporten och han var helt lugn hela vägen hem, han stod och åt hö och gnäggade lugnt dom gånger vi stannade för att titta till honom.

Väl hemma så blev han väl bemött av sin syster Nikita och sin bonusmamma Wilma, är så tacksam över att han har dessa tjejer i sitt liv <3

Två dagar senare så insjuknade vår bästa shettis Pelle i kolik, veterinären kom snabbt men han svarade inte på behandling och efter att ha undersökt honom så gav veterinären den dystra domen. Det fanns inget att göra för Pelle, det var helt stopp i hans tunntarm..

Att förlora två hästar på 3 dagar är helt surrealistiskt, veterinären har sagt till mig flera gånger att Joke och Pelles död inte har något samband. Att det bara var två helt skilda tragiska händelser, jag har ändå svårt att acceptera detta..

 

Mamma håller i Joke och jag Bubbas efter att han blivit BIS <3

Wilma, Bubbas och Nikita hemma i hagen, Wilma verkade först inte förstå att Joke var borta men nu tar hon hand om Bubbas som att han vore hennes egen <3


Bubbas och Nikita leker <3

Fina Bubbas <3

Vila i frid fina Joke, du lever vidare genom dina fina avkommor <3

Vila i frid bästa Pelle, du är saknad av oss alla <3 <3


Biffen Bubbas 20160803

Bubbas är nu lite drygt 1 1/2 månad och han växer så det knakar, han är mycket grövre än vad hans helsyskon varit vid samma ålder så det är lite spännande :) Både Maja och Poppe är väldigt lik sin mamma så det vore ju kul om Bubbas blir lik sin pappa :)

 

Gör rent Nikitas irriterade öga 20160629

Coolingen Nikita låter mig spola ur hennes öga medan hon ligger och vilar i sandgropen, hon är helt fantastisk den här hästen <3

 

Jag och Olofsson i midsommartåget 20160625

I byn där mina föräldrar bor så är det tradition varje midsommar med ett midsommartåg genom byn, den består av hästar, både ridna och körda, spelmän och diverse vandrande masar och kullor. Alla med folkdräkt på sig. I år så red jag Olofsson i tåget och det var mycket uppskattat av många, han fick höra massor med gånger hur vacker han var <3

 

Årets föl "Bubbas" är född 20160621

En dag gammal ute på promenad med mamma <3

Spanar på syrran Nikita

Bubbas och en oimponerad syster :)

Joke maj 2016

Joke är beräknad att föla den 20:e juni, det är dom sista veckorna som man verkligen börjar se att det faktiskt ligger en liten minifrieser i magen <3

Nikita maj 2016

Nikita är nyss fyllda 1 år och 10 månader, här står hon och njuter av en omgång med borsten :)

Fick en påskhälsning :)

Den här supercoola damen heter Fenja och är u. Freja (haflinger) och e. Olofsson. Familjen är supernöjd med denna korsning som är en perfekt familjehäst, med många barn i familjen så får Fenja så mycket kärlek som hon förtjänar <3

Välkommen Veerle V.B (Wilma), 14 årigt svenskt halvblod

Denna sköna dam e. Wolfgang ue. Concorde med både hopp och dressyrstam kommer att flytta in hos oss till sommaren, efter Nickie gick bort så var jag osäker på om jag ens skulle köpa ett till avelsto. När jag väl kom fram till att jag ville det så letade jag efter antingen ett sto av rasen frieser, fullblod, eller halvblod, det viktigaste var att hon skulle komplettera Olofsson. Först så fastnade jag för ett sto som står utanför Örebro, hon behövde ett nytt hem ganska snabbt men jag kunde inte ta hem henne så snabbt. Hittade en annons på ett sto som stod bara några km från mig, hade inte så stora förväntningar på att hitta ett lämpligt sto så pass nära men jag ville ändå åka och titta på henne. Det är jag glad att jag gjorde, det var ett underbart litet sto med en massa personlighet. Hon är nu tingad av mig och kommer flytta hit så fort beteshagen blivit grön och fin :)

Nya bilder på Nikita 2016-02-06

Nikita är nu 1 år och 8 månader och utvecklas jättefint, det lutar åt att den här damen får stanna kvar hos oss :)

Nikita på lekdejt 2016-01-04

Nikita har så otroligt mycket överskottsenergi och hennes hagkompis Joke är inte så lekfull så därför tänkte jag att Nikita kunde få leka med Pelle och Vegas, ställde henne ihop med dom några timmar men inte blev det nå lek eller. Vegas blev kär i Nikita och det slutade med att Pelle inte fick komma i närheten av Nikita, hon får nöja sig med att matte busar med henne i paddocken med jämna mellanrum :)

Nikita och Pelle

Poppe i ridhus 2016-01-03

Fick ett sms där Poppes nya ägare överöste honom med beröm och berättade hur nöjd och glad hon var över att ha denna fantastiska häst i sitt liv. Hon hade kört Poppe och en stallkompis till et ridhus för att miljöträna lite, Poppe hade tagit det hela med ro och som om han inte gjort annat :)

Nikita och Joke i stallet 2015-12-21

Duktiga tjejer väntar på att få gå ut :) 

Joke blir ompysslad i stallet 2015-12-20

När man är dräktig så kan man behöva pysslas om lite extra, här blir Joke ordentligt ompysslad av min systerdotter och hennes kompis :)

Joke är fortsatt dräktig 2015-12-12

Eftersom Joke resorberade förra året så ville jag inte lämna något åt slumpen utan kollade henne igen när hon var dräktig på ca 150 dygn och hon var fortsatt dräktig :)

Hälsning från Junior 2015-11-26

Junior är en stor kille på 170 cm men han som man kan se här så är han en snäll jätte som sin pappa <3

Poppe har flyttat till sin nya ägare 2015-09-05

Poppe blev tingad när han var bara några månader gammal men pga diverse omständigheter som satt käppar i hjulet för hans flytt så har han blivit kvar hos mig, nu har äntligen allt fallit på plats och han bor numera en bit utanför Linköping och kommer få det hur bra som helst :) Vi körde ner honom i torsdags och han skötte sig exemplariskt, dom första milen så var har lite spänd och ville inte riktigt äta men sen slappande han av och stod i godan ro och åt sitt hö. Resan tog 5 timmar och var helt lugn när vi lastade ur honom på gården, det som mötte oss var hektarvis med hagar och äppelträd, päronträd och stora ekar runt omkring på gården. Ett riktigt pardis har han kommit till :) Resten av flocken är två irish cob, ett halvblod och en welsh cob, 3 ston och en valack :) Dom var inte så jätteimponerade över Poppes närvaro i hagen men med hans charm så lugnar dom nog ner sig snart :) Poppe fick en stor och luftig box och hans nya liv som installad häst tog han med ro, ägaren berättade att hon mötte en nöjd och spånbeklädd Poppe morgonen efter :) Shettisarna är som klistrade på Poppe och jag tror att dom kommer leka hela dagarna så fort Poppe landat i sin nya miljö.

Poppe med sina två nya bästisar, två 2 åriga minishettishingstar :)

 

Joke är konstaterat dräktig med Olofsson igen :) 2015-08-14

Olofsson och Joke har fått 2 underbara föl tillsammans, Maja och Poppe. Joke resorberade förra året så det blev inget föl i år tråkigt nog :( Hon är nu dräktig på runt dygn 28, jag kommer ultraljuda henne igen på 100 dygn och hoppas hon fortfarande är dräktig då :)

Olofsson och Joke på bete tillsammans 2010

Bonusbild på fina Poppe 2014-08-02

Tråkiga nyheter

Nickie fick somna in den 20/7 pga en förmodad fraktur i bäckenet :´( Hon galopperar nu på dom evigt gröna ängarna tillsammans med sin pojkvän Lacko <3

Nickie och Lacko som man alltid såg dom, vid varandras sida <3 Fotograf: Maria Söderberg

 

Nikita, nyligen fyllda 1 år, rejsar i paddocken med bonusmamma Joke :) Nikita är nu till salu, hon har så mycket kärlek till människor så hennes framtida människa kommer få en otroligt trogen häst och vän för livet <3

 

Poseidon "Poppe" har blivit stora killen 2015-05-17

 

Poppe kastrerad 2015-04-29

Poppes kastration gick hur bra som helst, Poppe fick ligga på rygg i en box ochveterinären hittade den "försvunna" testikeln snabbt då den låg i kanalen (hade den legat högre upp i buken så hade det blivit et större ingrepp). Poppe skötte sig såklart exemplariskt och charmade alla som jobbade på kliniken :) När operationen var klar så skulle han få ligga och vakna till en liten stund, jag satt brevid honom på en spånbal för att se till att han inte reste sig innan han var riktigt vaken. Det behövde vi inte oroa oss för kan jag säga, Poppe (som den tonåring han är) ville inte alls kliva upp :D Efter nästan en timme så försökte vi lägga honom på bröstet men han bara la ner huvudet igen och ville sova vidare, till slut så efter mycket om och men så gick han med på att kliva upp :) Veterinären gjorde ett otroligt bra jobb med kastrationen, det blödde ingenting från operationssåret och det var inte ens en droppe blod på golvet :D Såret läkte jättfint och Poppe börjar fatta mer och mer att han inte är hingst längre :)

Tröööööött :D

Ögonen säger allt, alldeles för trött för att kliva upp :)


Dags att börja Nikitas avvänjning 2015-04-17

Nikita är nu lite drygt 9 månader och jag har börjat lite smått att vänja henne med att vara ifrån sin mamma, det kan vara lite knepigt när hästarna går på lösdrift men det brukar ändå gå bra. I förra veckan började jag hennes träning att bli ledd i grimma grimskaft, började i hagen och sen utanför hagen. I början så var hon lite bångstyrig så min mamma hjälpte mig vid grindarna men efter bara 3 dagar så leder jag nu henne själv :) I måndags så gick vi och hälsade på Poppe och Pelle, inga problem där förutom att Poppe blev väldigt hingstig. I onsdags så hälsade vi på igen, Poppe höll sig lite mer i skinnet den gången. Igår så stängde jag in Poppe i en lite fålla så gick vi in i hagen och hälsade på Pelle "live" och Poppe i fållan. Idag så gjorde vi lika men så släppte jag henne för att låta henne gå löst i hagen, hon gick runt och nosade lite sen gick hon helt orädd fram till Olofsson och Vegas som stod och betraktade henne från hagen brevid. Hon nosade lite på Olofsson sen vände hon och hälsade lite till på Poppe. Efter ca 5 minuter lös så kände jag att det var dags att gå tillbaka till mamma som hela tiden stått och gnäggat och gnäggat, Nikita hade inte tid att svara henne :D

Olofsson och Nikita hälsar på varandra för första gången :)

Poppe ska kastreras 2015-04-16

Tråkigt nog så är Poppe kryptorchid, det innebär att en av hans testiklar inte har vandrat ner i pungen som den ska. Onsdagen den 29/4 så kommer han opereras under narkos och jag ser inte alls fram emot det :/

Gizmo har somnat in 2015-01-13

Gizmo somnade in i mammas knä kl 08:05 efter att ha insjuknat plötsligt under natten, dagen innan var mamma ute med honom på en promenad då hon märkte att hans kiss var lite mörkare än vanligt. Veckan innan var vi ute i skogen som vanligt och Gizmo hängde med i samma tempo som dom andra hundarna trots sina 14 år. När man har en gammal hund så går det inte att låta bli att tänka på att slutet närmar sig men med Gizmo gick det så fort. Han var pigg in i det sista så det kom som en chock samidigt som det var skönt för Gizmo att det gick fort. Vila i frid Gizmo <3

 

Ute på en långpromenad den 5:e januari med hela hundflocken :)

 

Halloweengos med Nikita 20141101

Nikita är jätteförtjust i mina syskonbarn Clara och Charlie <3


Brego är utlånad på foder 20141019

Pga nytt jobb så har jag inte lika mycket tid över till mina hästar, när Laila frågade mig om jag visste någon som ville låna ut en häst på foder i vinter så tvekade jag inte en sekund utan frågade direkt om inte Brego skulle kunna få bo hos dom ett tag. Så nu bor Brego hos Laila och har det hur bra som helst tillsammans med hennes två islänningar :)

Brego med Lailas två islänningar på släptåg :) Dom blev goda vänner direkt

 

Lize har flyttat till Jenny 20141011

Pga ändrade förhållanden så kunde inte Helena ha kvar Lize hos sig, jag kunde heller inte ta hem henne så jag började försöka hitta en ny fodervärd till henne. Jag har den inställningen att saker och ting blir som det ska om man bara låter saker och ting falla på plats av sig själv, och det gjorde det med Lize :) Hon bor nu hos underbara Jenny som funnits i periferin sen vi var ner med Olofsson till Kungälv 2012, hon tog jättefina fotografier på mig och Olofsson och presenterade sig som en friesergroupie :) Lize går med ett gäng andra frieserdamer och har hittat sin plats i flocken, hon beskrivs där som en hästifierad Greta Garbo och jag kan bara hålla med :) 

En gammal bild på Lize med sitt föl William :)


Joke har resorberat :( 20140910

Joke har två föl med Olofsson sen tidigare och betäcktes om i år igen, hon konstaterades dräktig på 20 dygn men har nu tråkigt nog resorberat. Vi får klara oss utan ett föl nästa år helt enkelt, tråkigt blir det men vi laddar för ett föl till 2016 istället :D

Poppe blir till och med ompysslad i sömnen :)

 

Olofssons gentest 20140812

Den 30/6 så skickade jag Olofssons DNA till Holland för att få svar på om han bar generna för dvärgväxt och vattenskalle, svaret kom den 4/8 fick jag ett mail där det stod att hans test visat att han var friförklarad :) Jag var väldigt orolig för vad testen skulle visa, nu känns det som en sten har släppt från mitt bröst. Längst ner på den här sidan kan du läsa mer om dom genetisk defekterna dvärgväxt och vattenskalle: 

http://sauconycreeksporthorses.com/upd_8_22_11/The_Present.html

 

Relativt nytagen bild på Olofsson när han hälsar på sina ston :)

 

Ett stoföl är fött! 20140710

I torsdags kväll kl 22:20 så ringde min pappa till mig och sa att Nicki höll på att föla, jag kastade mig i bilen och 10 minuter senare när jag kom fram så låg fölet med bara bakbenen kvar i Nicki. Hon hade absolut inte visat några tecken på att det var dags tidigare på dagen utan hon var precis som vanligt, när jag kollade mjölken var den genomskinlig som vatten. Pappa var ute i trädgårn och hade sett att Nicki gick runt men reflekterade inte så mycket över det, sen tyckte min mamma att hon hörde en katt och fåglar som förde oväsen så hon gick ut. Hon stod och tittade ut i hästhagen och när hon vände blicken mot Nicki så fick hon se att fostersäcken syntes, dom ställde ut Brego i fållan utanför hagen och sen gick dom in och ställde sig i vindskyddet. Nicki gick då in och lade sig i vindskyddet och fortsatte föla, när fölet var ute så tog mamma sönder fosterhinnan sen kom jag dit. Efter det så gick allt nästan enligt skolboken, när Nicki reste sig så gick moderkakan sönder istället för navelsträngen. Jag ringde min veterinär men innan han kom hit så hade Nicki krystat ut resten av moderkakan, han kontrollerade att den var hel och att fölet mådde bra. Hon var väldigt pigg för att ha kommit 18 dagar tidigt, hon reste sig inom 30 minuter och inom 1 timme hade hon diat och inom 3 timmar så hade hon bajsat och kissat. Nicki är en sådan otroligt bra mamma, hon är 23 år nu och vi får se om det här blir sista fölet.

 

Nickie börjar bli rund 20140514

Nickie är beräknad att föla i slutet på juli, hennes mage växer så det knakar och idag sprattlade fölet så hela Nickie skakade :) Nickie är dräktig med Olofsson och väntar deras 3:e föl :)

Pga dåligt väder så har vi inte kunnat släppa hästarna på bete än så Nickie får äta gräs i vår trädgård :)

Nya hästar i hagen 20140419

I torsdags kom det en häst hit som ska bo hos oss, han ska vara inackorderad som det heter :) Han är 8 år, är en korsning mellan varmblod och arab och heter Vegas. Han klev ur transporten med ett lugn som jag inte sett hos många hästar, väl i hagen så lunkade han lugnt medan han tittade försiktigt på Olofsson och hans flock. Igår kom ett friesersto vid namn Helena som ska betäckas med Olofsson, hon och Vegas fick stå inne inatt och sen släppte vi ut dom i hagen tillsammans. Helena blev jättebrunstig när hon fick syn på Olofsson vilket bådar gott för framtiden :) Helena ska bo här över sommaren och så ska jag även grundträna henne i ridning med riktning mot den akademiska läran. Första gången jag rider in någon annans häst men det ska bli jättekul, tack Lena för förtroendet :)

Vegas och Helena hittade god mineralrik jord som dom gärna ville mumsa på :)

Olofsson och Helena, så nära men ändå så långt bort :D

Poppe får sina hovar verkade, helt lös :) 2014-03-17

I all min hästhantering så eftersträvar jag att skapa en trygg häst, jag börjar redan när fölen är små. Min filosofi är att ignorera beteende som jag inte vill ha och belönar önskvärt beteende, antingen med gos eller med godis. Jag är noga med att invänja nya saker succesivt och kräver aldrig för mycket från början, jag tycker det är väldigt viktigt att fölet bara får positiva upplevelser när den får vara med om något nytt. Jag ska inte påstå att Poppe alltid står så här still när jag verkar honom löst, visst kan han få för sig att hoppa runt lite emellanåt men det är mest för att han blir uttråkad :) Mitt mål är att kunna sälja trygga hästar som man kan lita på och som litar på människor, tror alla som köpt ett föl av mig kan skriva under på det :)

Poppe är djupt fokuserad på att stå still, så länge han står still så sätter jag ned hoven med jämna mellanrum och så får han belöning i form av pelleterade mineraler, Hippo Selection Strength :)

Nicki är dräktig 2014-02-18

Har glömt att uppdatera men Nickie konstaterades dräktig med Olofsson den 12/9-2013, hon har pga diverse omständigheter bara fått 2 föl sen hon kom till mig 2005. Hennes sista föl, Elton, var just tänkt att bli just det. Sen hände det som inte fick hända, Elton avled endast 2 år gammal 15/10 2012. Eftersom Nickie är över 20 år så lät jag hennes kropp visa om jag skulle våga betäcka henne igen, i augusti så bestämde vi oss för att ge det ett försök och det gick vägen. Hennes mage börjar bli stor nu trots att hon inte är beräknad att föla förrän i juli :)

Här gosar underbara Nickie med min systerdotter <3

Poppe har blivit stora killen! 2014-02-18

Poppe har nästan precis fyllt 9 månader, han har hunnit med att få sin första vaccination (vilket han tog med ro, såklart) och nu bor han numera i sin pappas flock. Ända sedan årskiftet så har han fått vara hos sin pappa några timmar varje dag men sen har han fått gå tillbaka till sin mamma Joke. Förra veckan var det dags att ta det stora steget att flytta från mamma för gott, vi ställde över Brego (vänster i bild) också så att Poppe skulle känna sig trygg i den nya flocken utan sin mamma som trygghet, det gick hur bra som helst. Idag (1/3) ställde vi tillbaka Brego till sin flock, han och Nickie hade saknat varandra :) Deras återföreningsgos avbröts dock av Joke som tydligen lagt beslag på Nickie under tiden Brego varit borta, det är som tur är oftast en övergående fas när det gäller Joke och hennes psychogirlfriend-fasoner :D På bilden så syns pappa Olofsson till höger och bakom Poppe står världens bästa lekkompis Pelle :)

 

Lacko har fått somna in 2013-11-23

Vi hade äran att få ha Lacko i vära liv i nästan 20 år, när han kom till oss så var han stressad och otroligt huvudskygg. Allt som åren gick så förvandlades han till en trygg, klok häst som vem som helst kunde rida på. Han var en frisk häst förutom att hans tänder tagit slut, dom senaste 3 åren så levde han bara på gröt vintertid men pga vissa omständigheter så bestämde vi oss för att låta honom somna in. Han är för evigt älskad och saknad.


 

Lize har flyttat hem till Helena Johansson, som sällskapsdam åt hennes friesevalack Xander och som promenadhäst åt Helena. 2013-10-02

Lize har betytt mycket för mig, hon har varit en klippa för våra ungdomar på behandlingshemmet men hon kom även att betyda väldigt mycket för en sjuk vän till mig. Hon bjöd honom på upplevelser som ingen annan fått vara med om, finns nog ingen häst som en nybörjare kan känna sig så trygg på som på Lize :) Min vän somnade in av sin sjukdom den 17/9 efter en nästan 2 år lång kamp, är så tacksam över dom upplevelserna vi fick tillsammans på hästryggen.

Jag kände att Lize, som inte går att få dräktig pga hennes livmoder, var en alldeles för värdefull häst för att bara ha gåendes i hagen. Det och att vi la ner behandlingshemmet fick mig att kolla om det fanns någon som ville låna henne som promenadhäst, det fanns det :) 

Helena var snabbt intresserad och efter lite geologiska missförstånd från min sida så körde jag ner Lize till Kvinnersta där vi möttes upp, där lastades Lize om på deras transport och fick fortsätta ner till Nossebro. Nu går hon med Xander och dom verkar trivas jättebra tillsammans, Lize, killtokig som hon är, blev ganska snabbt förälskad i gentlemannen Xander <3

Som ni kan se är Helena även en hejare på att fotografera, jag får njuta av vackra bilder på Lize nästan dagligen på facebook <3

 

Poppe fick en 1:a premie på premieringen för FPZV. 2013-09-14

Efter en jättetrevlig helg med mycket vackra frieserhästar så kom vi hem med en blå/gul rosett ännu än gång, känns nästan overkligt. Poppe skötte sig så bra så det går nästan inte att beskriva i ord, han är så otroligt klok och en riktig gentleman. Stod helt still medan domarna granskade honom från topp till tå medan handlern Ingo höll i honom. 

 

 

Blandade bilder på Poppe:

 

Ett hingstföl är fött! 2013-06-05

Han ska heta Poseidon med arbetsnamnet "Poppe", han är u: Joke H och e: Dytmer fan Penjum.


Premiering för FPZV 2012-09-15

Efter att ha haft 2 premieringar här uppe i Dalarna så var det dags för oss att bege oss till Nobynäs för årets premiering, Olofsson var så laddad och visade upp sig så bra att han fick en 1:a premie för tredje gången :) 

 

Elsa har flyttat 2012-09-10

Nu har Elsa flyttat ner till Vimmerby för att bo med sin nya mamma Annelie Johansson, den fantastiska hästen gick raka vägen på transporten och skötte sig jättebra hela vägen hem. Både jag och mamma var ledsna när hon åkte men jag vet att hon kommer få det hur bra som helst tillsammans med Annelie. På bilden är Elsa en vecka gammal, hon var redan då urcool och nyfiken :) Kommer sakna henne jättemycket.

Frieserdag i Kungälv 2012-05-27

I helgen som var åkte vi nästan 100 mil tur och retur till Stall Fandalay för att medverka på en frieserdag anordnad av FHSS, Olofsson fick följa med för att göra reklam för sig själv :)

Fotograf: Jenny Marek

Fotograf: Jenny Marek

Fotograf: Minna Arnberg

Vi har köpt Lize 2012-05-12

Vi fick köpa Lize, lyckan är fullständig :) Denna otroliga häst är en klippa, alla kan rida på henne och i hagen är hon såå gosig :)

 

Arda har flyttat 2012-02-27

En dag för några veckor sedan så ringde telefonen, i andra änden var en bekant till mig, Anette, som jag träffat och pratat med på en AR-kurs för några år sedan. Hon var då lite intresserad av Ardas bror Cooper men hade ingen möjlighet att skaffa häst just då. Nu hade hon fått en plats i ett stall och frågade mig om jag hade någon häst att låna ut för ev. köp i framtiden. Jag kom då direkt att tänka på Arda som jag beslutat mig för att sälja några veckor tidigare. Anette kom och provred en vecka senare och bestämde sig direkt att Arda var hästen för henne. Jag bokade en besiktningstid och den 27/2 var det dags, alla som föder upp och säljer hästar vet hur nervöst det är före en besiktning. Allt gick galant och Arda kunde inte ha skött sig bättre och imponerade än en gång på sin, förhoppningsvis, framtida ägare. Nu ska Arda vara på prov hos Anette i 3 månader, hon verkade trivas direkt i sin nya box och med sin nya kamrat så det kändes så bra.

 

Joy har flyttat 2012-01-26

Våran älskade Maja (Joy) bor numera i Vindeln, nära Umeå. Klockan 05 på morgonen så lastade vi henne hemma på gården för att åka till Gävle travbana för att möta upp hästlastbilen, Maja traskade snällt på transporten här hemma och lika snällt traskade hon på hästlastbilen. Detta trots att hon ALDRIG åkt hästlastbil och hon var bara van vid insteg, jag trodde hon skulle krångla lite då hon aldrig gått på en ramp förut men inte Maja inte :) Nya ägaren Angelica hämtade henne i Umeå 9 timmar senare, Maja var jättetrött men gick ändå snällt på deras transport. Nån dag senare fick Maja feber men verkar nu vara utom fara, Angelica var väldigt orolig att hon skulle ha smittats av kvarka vilket härjar nu på flera ställen men det verkar bara vara den 12 timmar långa resan som satt sina spår.

Vi kommer sakna Maja jättemycket men vetskapen att Angelica pussar och gosar med henne minst lika mycket som vi gör det mycket lättare :)

 

Elton har flyttat 2011-10-29

Eltons sår efter kastrationen läkte väldigt fint (trots att han fick ett ödem efter 5 dagar) så lördagen den 29/10 så var det dags för Elton att flytta hemifrån, till Laila Pettersson i Månkarbo. Shettisen Pelle fick följa med som sällskap då Elton aldrig åkt så långt någongång, dom båda skötte sig exemplariskt. Resan tog ca 2½ timme och när vi kom fram så mötte Laila oss vid vägen, jag lastade ur Elton och gav grimskaftet till Laila. Trots att han precis lämnat sin bästis i transporten så följde han Laila med försiktiga men trygga steg ner mot hagen där hans nya kompis, haflingern Tindra, väntade. Tindra var måttligt imponerad av Elton, hon hade några dagar tidigare smitit in till grannhästarna, för att inte hon skulle smita igen så fick hon gå med dom tills Elton skulle komma. Tindra ville bara tillbaka till sina riktiga kompisar och var inte ett dugg intresserad av Elton. Hon sprang som en tok längs staketet och först så brydde inte Elton sig så mycket över att hon sprang men till slut så drogs han med och rejsade med Tindra. Pratade med Laila 2 dagar senare och hon berättade att Tindra hade sprungit fram och tillbaka i 4 timmar! Man kan då verkligen inte anklaga henne för att ha brist på uthållighet :) Det gjorde ont i hjärtat men jag vet att Elton kommer få det så bra tillsammans med Laila och hennes familj.

 

Elton och jag när han var bäbis.

Elton med sin nya hagkompis, haflingern Tindra.

Elton ville bli kompis men inte Tindra riktigt än.

Tindra sprang, och sprang och sprang och sprang.


Nytagna bilder på Elsa och Maja 2011-10-15

 

Elsa med mamma Ella i bakgrunden

Maja

 

Maja blev Best in show på frieserhästpremiering 2011-09-25

Detta år så visade vi fölet Joy (Maja) och Elton, Maja blev best in show med poängen 8.23 och Elton fick 7.85 (0.5 poäng från en 1:a premie) Jag är supernöjd med resultaten och Maja blev även tingad av en tjej som åkte ända från Umeå för att träffa henne.

Maja och Joke posar lite i den fina omgivningen i Lövåsen, Stora skedvi

Det visades även 2 till av Olofssons föl och båda fick en 1:a premie!

 

Elton är tingad! 20110923

Elton blev tingad i somras men jag har glömt bort att uppdatera detta, han kommer att kastreras den 5/10 för att sen flytta till Laila Petterson i Månkarbo när såren läkt. Vi kommer sakna honom som bara den men jag vet att han kommer att få det jättebra hos Laila.

Elsa blir svart! 20110922

Elsa har sen hon föddes skiftat mellan färgerna svettfux, brun och nu är hon väldigt mörk. Eftersom hennes pappa är svart och svarta araber är väldigt eftertraktade så bestämde jag mig för att göra ett gentest på henne. Skickade hennes DNA till USA och idag fick jag svaret! Hon är tydligen Ee vilket betyder att hon är svart med fuxgen, hon var ju otvivelaktigt fux när hon föddes men kommer bli svart som vuxen. 

 

Sä här cool är våran älskade Elsa :)

 

Fölen! 20110731

Våra underbara föl Elsa och Maja är nu 3 månader och växer så det knakar. När man går in i hagen till dom så får man dom båda två efter sig så dom har fått smeknamnen terrorbrudarna :) Dom ska utforska allt och låter en inte vara ifred en sekund, det är ju supermysigt med två så översociala föl men när man ska göra nåt men nån annan häst än dom så blir det lite svårt. Som tur var så däckar dom av med jämna mellanrum så det är bara att invänta deras fölpowernaps. Här kommer lite blandade bilder på våra gullungar.

Gosar med Elsa

Maja vill vara med

Elsa och Maja aströtta efter att fått sina fötter verkade för första gången

Elsa gör sin morfar stolt genom att göra det han älskade mest, att galoppera!

Elsa vilar i sin favoritsandgrop

Maja och jag gosar lite

Maja posar lite för kameran


Postat den 14 oktober 2010